Tekenles & Schilderles

Als je tijd kan laten verdwijnen, zal schoonheid aan je verschijnen.

Tekenles

Als je wilt leren schilderen is het belangrijk om de basisvaardigheden van tekenen onder de knie te hebben.

Misschien teken je al geruime tijd of wil je beginnen met leren tekenen ? Je hebt er plezier in maar wilt meer vooruitgang zien ? Dan is deze creatieve begeleiding echt iets voor jou.

Je kunt kiezen uit tekenles in het atelier of online in je eigen omgeving.

Ik ben er van overtuigd dat iedereen, jong of oud, kan leren tekenen. Het vraagt wel doorzettingsvermogen en geduld van je. Als je het echt leuk vindt. zal je er vanzelf uren voor vrij maken.

Hoe is de tekenles opgebouwd ?

Allereerst bespreken we de tekeningen die je thuis hebt gemaakt. Je hoort welke sterke punten en welk leerpunt in de tekening te zien zijn. Daarna werk je in de les aan een opdracht om je werkpunt samen te onderzoeken. Tenslotte leg ik de huiswerk-opdracht aan je uit, zodat je een week kunt oefenen met de grondbeginselen van beeldende vormgeving.

Welke onderwerpen komen in de lessen aan bod ?

Als beginner werk je aan de beeldelementen : lijn, vorm en toon. Je leert variatie in je lijnvoering aanbrengen, de opbouw van vormen en hoe je lichte tonen, midden-tonen en schaduwen tekent. De keuze van onderwerpen is afhankelijk van je werkpunten.

Ben je half-gevorderd dan werken we ook aan de beeldelementen: perspectief, beweging en kleur. Als je een goede tekenbasis gelegd hebt, krijg je van mij alle ruimte om jouw persoonlijke onderwerpen te kiezen. Als je werkelijk beter wilt worden in tekenen, is het enerzijds belangrijk om regelmatig te schetsen en anderzijds dat je plezier hebt in de onderwerpkeuze. De onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn:

– dagelijkse voorwerpen, stilleven

– mensen, portret, model

– landschap, bomen, planten, dieren, bloemen

Wat is het verschil tussen les krijgen in het atelier of online-les ?

Het voordeel van teken-/schilderles in het atelier:

je hebt verschillende materialen tot je beschikking zoals papier, penselen, potloden, houtskool, inkt, ecoline, aquarelverf, acrylverf, gouache, etc…

Het voordeel van online teken-/schilderles: je kunt geheel corona-proof op je favoriete plek leren tekenen en je hebt geen reistijd. Het is wel belangrijk dat je een werkplek inricht met een verhoging om je smartphone op te leggen zodat we elkaars werkblad tijdens de les goed kunnen zien.

Voorbeeld van een eenvoudige verhoging voor de smartphone die tijdens de online-les gebruikt wordt

Schilderles met aquarelverf

Met aquarelverf werk je op een klein formaat aquarelpapier, maximaal 21 x 29 cm. De les is geschikt voor mensen die graag willen leren schilderen of illustraties willen maken. De eerste opzet van de aquarel maak je met potlood. In stappen leer je het beeld opbouwen in meerdere lagen. Nat-in-nat werken, nat op droog werken, veelkleurige wassingen, droge penseeltechnieken, stippelen, veren, van licht naar donker werken, kleur inbrengen, vlekkenpatronen maken, spatten, wit uitsparen etc… Alles komt aan bod om jouw aquarel gedegen en toch lichtvoetig te laten schijnen.

Als je het op kunt brengen veel te oefenen en veel te experimenteren, gaat er een mooie wereld voor je open op het gebied van schilderen. Deze schilderstijl past bij mensen die gedetailleerd en geduldig willen werken.

Locatie van de lessen : online of in atelier

Duur: 60 minuten, 1 x per week

Prijs online-les : 15,- euro

Prijs les atelier : 17,50 euro ( inclusief materiaal)

Enkele voorbeelden van aquarel-studies:

tekenen en schilderen met aquarelverf
Kleuren in elkaar over laten lopen
in lagen schilderen
volume schilderen